آیا با مفهوم آبکاری استیل و کاربردهای آن آشنایی دارید؟ آبکاری یک روش پوشش دهی سطح است که در آن یک فلز را روی یک سطح رسانای دیگر پوشش میدهند. این روش از گذشتههای دور در صنایع مختلف به خصوص ساخت بدلیجات و ظروف تزئینی کاربردهای زیادی داشته که تا امروز هم ادامه پیدا کرده است. بشر از صدها سال پیش تا الآن از آبکاری برای حفاظت از سطوح رسانا در برابر عوامل محیطی و خوردگی استفاده میکند. در این مقاله از پارسیان شیمی طهران قصد داریم ۲ روش مهم آبکاری استیل را به شما معرفی کنیم. در این مقاله همراه ما باشید.
اهمیت ۲ روش آبکاری استیل
این روزها با پیشرفت علم و تکنولوژی آبکاری فلزات به خصوص استیل از اهمیت بالایی برخوردار است. آبکاری استیل باعث پوشش دهی سطوح اشیای تزئینی، جلوگیری از خوردگی سطح اشیا، بالا بردن دوام و استحکام فلزات، بهبود رنگپذیری، افزایش سختی و مقاومت در برابر عوامل محیطی میشود. در ادامه توضیحات بیشتری درباره آبکاری استیل و کاربردهای آن در اختیار شما قرار میگیرد.
آبکاری استیل چیست؟
استیل نوعی فولاد آلیاژی است که درصد نیکل و کروم آن نسبت به آلیاژهای دیگر بیشتر است. مثلاً اگر درصد کروم بیشتر باشد، آلیاژ حاصل را اصطلاحاً استنلس استیل یا فولاد ضد زنگ می نامند. این آلیاژ در برابر هرگونه فرسایش یا خوردگی مقاومت بالایی از خود نشان میدهد. همچنین در مجاورت رطوبت به هیچ عنوان زنگ زده یا خورده نمیشود. البته ناگفته نماند که فولاد ضد زنگ در آب و هوای آلوده یا در مجاورت دریا کاملاً تخریب میشود.
استیل در محیطهای مختلف نیازی به پوشش ندارد. در ادامه ۲ روش آبکاری استیل به صورت جداگانه به شما معرفی میشوند.
روشهای آبکاری استیل
آبکاری استیل معمولاً به ۲ روش انجام میشود که کارگاهها با توجه به نیاز مشتریان خود یکی از این ۲ روش را انتخاب میکنند.
آبکاری الکترولیتی استیل
یکی از رایجترین روشهای پوشش دهی سطوح است که در آن با استفاده از جریان الکتریکی یک لایه نازک روی سطح استیل قرار میگیرد. در آبکاری الکترولیتی، فلز مورد نظر برای آبکاری باید به یک الکترود آند متصل شود. از طرفی لایه زیرین هم باید به یک الکترود کاتد متصل شود.
در آبکاری استیل با استفاده از روش الکترولیتی چند عامل مهم و تأثیرگذار وجود دارند که از مهمترین آنها میتوان به ترکیبهای شیمیایی محلول، مدت زمان تنظیم آبکاری، جریان برق و… اشاره کرد. بعد اتصال جریان الکتریکی یک لایه نازک روی لایه استیل قرار میگیرد.
روش آبکاری الکترولس
همانطور که از نام آن پیداست در این روش دیگر نیازی به قرار دادن فلز مورد نظر در محلول الکترولیتی نیست. این روش اصطلاحا آبکاری شیمیایی نامیده شده و باعث میشود تا سطح زیرین با استفاده از نیکل پوشش داده شود. یکی از رایجترین روشهای آبکاری الکترولس، آبکاری نیکل است.
در روش آبکاری الکترولس ابتدا محلولی از نیکل، نمک و چند ماده شیمیایی دیگر تهیه میشود. در مرحله دوم فلز مورد نظر را برای آبکاری داخل این محلول قرار میدهیم تا نیکل بدون جریان الکتریکی روی سطح فلز بنشیند.
از این روش با نام آبکاری اتوکالیستی هم نام برده میشود.
در آبکاری استیل از چه فلزاتی استفاده میشود؟
معمولاً از فلزات مختلفی برای پوشش دهی سطوح مختلف و آبکاری استیل استفاده میشود که در ادامه به شما معرفی میشوند:
قلع، طلا، نقره، پالادیوم، روی و مس
مهمترین کاربردهای آبکاری استیل در ساخت بدلیجات
استیل یک فولاد ضد زنگ است و همین عامل باعث میشود تا در آبکاری بدلیجات از آن استفاده شود. از آنجایی که بدلیجات تماس مستقیمی با پوشت بدن داشته و در مجاورت آب و عرق بدن قرار دارند بهتر است برای آبکاری آنها از استیل استفاده شود. همچنین آبکاری استیل باعث درخشندگی بیشتر بدلیجات هم میشود. بدلیجاتی که با استیل آبکاری شده باشند را اصطلاحاً رنگ ثابت مینامند.
در این مقاله از پارسیان شیمی طهران سعی کردیم ۲ روش آبکاری استیل را به شما معرفی کنیم. در مقالههای بعدی همراه ما باشید.