اس ال اس (سدیم لوریل سولفات)

نام محصول: سدیم لوریل سولفات

نام انگلیسی: Sodium Dodecyl Sulfate

فرمول مولکولی: C12H25SO4Na

نام‌های دیگر: اس ال اس، سولفات سدیم مونولاوریل، سولفات سدیم دودسیل، سولفات سولفات مونولاوریل سدیم، سولفات دودکان سدیم، الکل لوریل، سولفات هیدروژن، نمک سدیم، سدیم n-lauryl سولفات و اسید سولفوریک نمک سدیم مونولاریل استرمی

اس ال اس (سدیم لوریل سولفات) چیست؟

سدیم لوریل سولفات که با نام اس ال اس (sls) شناخته می‌شود عاملی پاک‌کننده و سورفکتانت شیمیایی است. این ماده در تولید انواع محصولات آرایشی و بهداشتی نظیر شامپو، صابون، خمیر دندان، شوینده‌ها و پاک کننده‌های صنعتی به کار برده می‌شود و با تبدیل مایع به کف و کاهش میزان کشش سطحی مولکول‌های آب باعث می‌شود تا مولکول‌های مواد پاک کننده، بیش‌تر با مولکول‌های چربی ترکیب شده و آن‌ها را به علاوه کثیفی‌ها از بین ببرد. لوریل سولفات سدیم ماده ارزانی است و می‌توان از منابع طبیعی چون روغن نارگیل و هسته خرما آن را به دست آورد و یا در محیط‌های آزمایشگاهی تولید کرد.

درباره این ماده شیمیایی که یکی از ترکیبات قدیمی بسیاری از پاک کننده‌ها و شوینده‌ها به شمار می‌رود، اغلب سؤالات مختلفی پرسیده می‌شود. در این مطلب بر آن شدیم تا با پرداختن به آن، به بسیاری از این سؤالات که در ارتباط با خواص این ماده، مضرات، ایمنی و کاربردهای آن است، پاسخ مناسبی بدهیم.

 

خواص شیمیایی و فیزیکی سدیم لوریل سولفات

 

ساختار فرمول شیمیایی اس ال اس

 

سدیم لوریل سولفات یا سدیم دوسیل سولفات که به اس ال اس شهرت دارد یک ترکیب آلی با فرمول مولکولی C۱۲H۲۵SO۴Na است. این ماده از ترکیب سولفان و دودکانل طی فرآیند استری شدن (استریفیکاسیون) و خنثی سازی (فرآیند نوترالایز) ماده به دست آمده به وسیله سدیم کربنات به دست می‌آید. جرم مولی لوریل سولفات سدیم ۲۸۸.۳۷۲ گرم بر مول است و از چگالی ۱.۱ گرم بر سانتی‌متر مکعب برخوردار است. این ماده شیمیایی بی بو، سفید یا کرم رنگ و جامد (به صورت پودری در بازار موجود می‌باشد) است و دمای ذوب آن را ۲۰۶ درجه سلسیوس که معادل با ۴۷۹ کلوین است، گفته‌اند.

 

نحوه تولید اس ال اس در صنعت

نحوه تولید انبوه این ماده شیمیایی در صنعت برای مصارف گوناگون بدین صورت است که لوریل الکل یا همان دودکانل بدست آمده از یک منبع نفتی یا گیاهی (از هیدرولیز روغن نارگیل یا روغن هسته خرما به دست خواهد آمد) با گاز تری اکسید گوگرد (سولفور تری اکسید) سنتز می‌شود تا هیدروژن لوریل سولفات به دست آید. این ماده توسط سدیم کربنات نوترالایز (خنثی‌سازی) می‌شود تا در نهایت لوریل سولفات سدیم تولید شود.

لوریل سولفات سدیم پس از تولید به عنوان یک پاک‌کننده و سورفکتانت آنیونی در گریدهای گوناگونی برای استفاده در صنایع مختلف به بازار عرضه می‌شود.

 

کاربردهای سدیم لوریل سولفات

تمامی صابون‌ها و محصولات پاک کننده‌ی مورد استفاده، ترکیبی از آب و روغن می‌باشند. همانطور که می‌دانید آب و روغن هیچ‌گاه باهم مخلوط نمی‌شوند به همین جهت استفاده از سورفکتانت‌ها که عموماً کشش سطحی آب را کاهش می‌دهند، موجب می‌شود مولکول‌ها باهم ترکیب شده و چربی‌ و کثیفی‌ از روی پوست و سطوح پاک شود. سدیم لوریل سولفات در محصولات بهداشتی نظیر شامپو مو، شامپو بدن، صابون و خمیر دندان به عنوان سورفکتانت عمل می‌کند.

کاربرد سدیم لوریل سولفات در صابون ها

اس ال اس همچنین به عنوان عاملی برای ایجاد کف در محصولات پاک کننده شناخته می‌شود. در حقیقت اگر که در طول فرآیند استفاده از محصول پاک کننده و مراقبتی پوست و مو کف ایجاد شود به احتمال بسیار قوی در آن ترکیب، سدیم لوریل سولفات وجود دارد.

از دیگر کاربردهای سدیم لوریل سولفات، می‌توان به استفاده از آن در پاک کننده‌های صنعتی نظیر پودر لباس‌شویی یا مواد پاک کننده مورد استفاده در کارواش‌ها اشاره کرد.

از این ماده علاوه بر محصولات تمیز کننده در تولید برخی از داروها و محصولات غذایی (بعضی از نوشیدنی‌ها) به عنوان امولسیفایر استفاده می‌شود. در واقع امولسیفایرها در برخی از نوشیدنی‌ها که دارای دو فاز آب و روغن هستند به عنوان رابط عمل کرده و امولسیون پایدار ایجاد می‌کنند.

 

فواید سدیم لوریل سولفات

اس ال اس از خواص ضد باکتریایی و ضد میکروبی برخوردار است. این خواص سبب شده تا در مهار رشد پاتوژن‌های زیان‌آور و بیماری‌زا مؤثر شناخته شود. از سدیم لوریل سولفات به جهت برخورداری از این خاصیت در محصولاتی چون دهان‌شویه‌ها برای از میان برداشتن عوامل میکروبی چون قارچ‌ها، انواع ویروس و باکتری‌ها استفاده می‌کنند.

 

مضرات سدیم لوریل سولفات

از مضراتی که برای اس ال اس، بیان شده می‌توان به تحریک‌پذیری پوست اشاره کرد. به سبب شکسته شدن مولکول‌های چربی توسط مواد شوینده و پاک‌کننده‌ی حاوی این ماده، محافظ رطوبتی پوست، از بین می‌رود و با نفوذ مواد شیمیایی به لایه اول پوست، پوست خشک شده و ممکن است فرد دچار خارش شود. البته این اتفاق همواره و برای تمامی افراد رخ نمی‌دهد و این ماده برای همه زیان‌آور نیست.

عموماً سدیم لوریل سولفات در ترکیب محصولاتی قرار دارد که پس از مدت کوتاهی تماس با پوست سر و بدن شسته می‌شوند و اثر مخرب زیادی بر جای نمی‌گذارند. همچنین میزان به کار رفته در محصولات مراقبت پوستی و بهداشتی که به مدت طولانی بر روی پوست قرار داده می‌شوند، کم‌تر از یک درصد است. این میزان ایمن و غیر مضرر بیان شده است. البته به افرادی که دارای حساسیت و بیماری‌های پوستی نظیر اگزما هستند، پیشنهاد می‌شود از محصولات بدون سدیم لوریل سولفات استفاده کنند.

برخی مبتلا شدن به سرطان، ریزش مو و بیماری چشمی آب مروارید را از مضرات این ماده بیان کرده‌اند، در حالی که این چنین نیست! هیچ سازمان یا مرکز تحقیقاتی در جهان وجود ندارد که به طور علمی این موارد را به اثبات رسانده باشد. آزمایش‌هایی به تکرار بر روی محصولات حاوی سدیم لوریل سولفات انجام شد که در هیچ یک از آن‌ها ارتباطی میان این ماده و بیماری سرطان پیدا نشد.

درباره ریزش مو نیز طبق تحقیقات صورت گرفته این محصول باعث ریزش مو نمی‌گردد؛ و اما درباره آب مروارید و آسیب به چشم لازم است گفته شود که اگرچه احتیاط در هنگام استفاده الزامی است ولی وجود این ماده موجب آب مروارید نمی‌شود زیرا عدسی چشم، آن‌جا که محل ایجاد آب مروارید است توسط دیگر اجزاء چشم محافظت می‌شود.

 

عوارض سدیم لوریل سولفات

به طور کلی باید به این امر توجه داشت که مضرات سدیم لوریل سولفات تا حد زیادی به فرمول و درجه خلوص آن در محصول بستگی دارد. در حقیقت ممکن است در محصولی نسبت به محصول دیگر میزان به کار رفته و یا درصد خلوص آن متفاوت باشد و بر روی پوست فرد ملایم‌تر عمل نماید.

ناگفته نماند که تمامی سؤالات ایجاد شده درباره سدیم لوریل سولفات و مضرات آن به جهت اطلاعات نادرستی است که در فضای مجازی وجود دارد. هیچ دو نفری شبیه به هم نیستند و برخی از افراد ممکن است حتی در ارتباط با ترکیبات طبیعی و نه شیمیایی، واکنش آلرژیک داشته باشند. پس نمی‌توان اثرات نامطلوب این ماده را برای همه افراد تعمیم داد.

 

ایمنی اس ال اس

پرسش‌های متداولی که درباره ایمنی و بی‌خطر بودن سدیم لوریل سولفات وجود دارند، اغلب به استفاده از آن در محصولات آرایشی- بهداشتی مرتبط هستند. برخی معتقد هستند که این ماده شیمیایی برای پوست ضرر دارد و تحریک کننده آن است. در این باره باید گفت: اگر میزان به کار رفته از این ماده شیمیایی در محصولات پاک‌کننده پوست و مو به اندازه باشد موجب تحریک پوست یا ریزش مو نمی‌شود چرا که این محصولات برای مدت زمان طولانی بر روی پوست و مو باقی نمی‌مانند و کاملاً شسته می‌شوند. برای محصولاتی که طولانی مد با پوست تماس خواهند داشت نیز مقدار مجاز در نظر گرفته شده کمتر از یک درصد تا یک درصد است و نباید از این مقدار تجاوز نکند.

به طور کلی و بر اساس بررسی‌های انجام گرفته از سوی سازمان غذا و دارو آمریکا، لوریل سولفات سدیم جزو محصولات ایمن و بی‌خطر است و در اندازه مشخص استفاده از آن در صنایع غذایی و دارویی مجاز خواهد بود.

 

خرید سدیم لوریل سولفات

برای خرید این محصول شما می‌توانید با شرکت پارسیان شیمی نگین طهران تماس بگیرد و پس از دریافت مشاوره درباره نحوه تهیه و خرید آن، سفارش خود را به ثبت برسانید. این شرکت مفتخر است که در حوزه تأمین مواد شیمیایی مورد نیاز صنابع مختلف با در نظر گرفتن رضایت مشتری که اصلی‌ترین سرمایه به شمار می‌رود، محصولاتی با کیفیت ارائه نماید.

۰/۵ (۰ نظر)

نقد و بررسی‌ها

هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “اس ال اس (سدیم لوریل سولفات)”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

اسکرول به بالا