انواع لوازم آرایشی

آیا لوازم آرایشی خطرناک هستند؟

برای بیش از یک دهه گزارش‌های مکرر در رسانه‌ها و صدها سایت اینترنتی در مورد مواد سمی بالقوه موجود در مواد آرایشی و بهداشتی (سرب، جیوه، پارابن) و خطراتی که آن‌ها برای عموم ایجاد می‌کنند گزارش شده است. در مطلب قبلی درباره ترکیبات شیمیایی مورد استفاده در لوازم آرایشی صحبت شد، اما آیا مصرف‌کنندگان باید نگران باشند؟ آیا این ادعاها با تحقیقات علمی معتبر، منتشر شده پشتیبانی می‌شوند یا اینکه یافته‌ها سو تفسیر و اغراق شده است؟ بیا یک نگاهی بیندازیم …

پارابن

پارابن‌ها دسته‌ای از مواد شیمیایی هستند که به عنوان نگهدارنده در محصولات غذایی، درمانی و آرایشی استفاده می‌شوند. آن‌ها از اسید پارا هیدروکسی بنزوئیک (PHBA) گرفته شده‌اند که به طور طبیعی در بسیاری از میوه‌ها و سبزیجات وجود دارد. پارابن‌ها به اشکال مختلفی وجود دارند: متیل پارابن، اتیل پرابن، پروپیل پارابن، بوتیل پارابن و ایزوبوتیل پارابن. این‌ها پرمصرف‌ترین ماده نگهدارنده در محصولات مراقبت شخصی هستند. به این دلیل است که فوق‌العاده در انجام کار خود مهارت دارند – محصولات شما را بدون کپک زدن و باکتری آزاد نگه می‌دارند – و همچنین مقرون به‌صرفه هستند.

استفاده از پارابن در محصولات آرایشی و بهداشتی در سال ۲۰۰۴ پس از مطالعه تحقیقی انجام شده توسط دکتر فیلیپا دربر از دانشگاه ردینگ انگلیس در انگلیس گزارش داد که ۱۸ مورد از ۲۰ نمونه بافت سرطان پستان حاوی پارابن است. از آنجا که پارابن‌ها می‌توانند عملکردهای استروژن را ضعیف تقلید کنند و از آنجا که استروژن می‌تواند رشد تومور را افزایش دهد، این یک مشکل محسوب می‌شود. حضور پارابن در تومورهای پستان توسط رسانه‌ها برداشته شده و به عنوان مدرکی در رابطه با رابطه پارابن‌ها در سرطان پستان ارائه شد. این نادرست بود.

نقش پارابن در سرطان پستان
نقش پارابن در سرطان پستان

در حالی که وجود پارابن قابل توجه است، اما این مطالعه هیچ مدرک مستقیمی در مورد اینکه آن‌ها باعث سرطان شده‌اند و یا به رشد آن کمک کرده‌اند، پیدا نکرده است. تومورهای پستان خون زیادی دارند، بنابراین به احتمال زیاد هر ماده شیمیایی موجود در جریان خون در تومور وجود دارد.

در بیانیه بعدی خود برای رسانه‌ها، دکتر داربر، با اشاره به مطالعه خود در سال ۲۰۰۴، گفت: “هیچ ادعایی مبنی بر وجود پارابن‌ها باعث ایجاد سرطان‌های پستان نشده است.”

از آن زمان ده‌ها مطالعه در مورد ایمنی پارابن‌ها در سراسر جهان انجام شده است که بارها و بارها نشان داده است که پارابن‌ها از بدن تجزیه، متابولیزه و دفع می‌شوند.

در حال حاضر، هم در استرالیا و هم در سطح بین‌المللی، جامعه علمی استفاده از پارابن در مواد آرایشی را بی‌خطر می‌داند.

در پاسخ به تقاضای مصرف‌کننده، برخی از شرکت‌ها شروع به تولید محصولات بدون پارابن کرده‌اند که در صورت نگرانی مصرف‌کنندگان می‌توانند آن‌ها را خریداری کنند.

آلومینیوم

نگرانی در مورد سرطان همچنین با استفاده از آلومینیوم در دئودورانت‌ها و ضد تعریق‌ها مرتبط است. در اوایل دهه ۲۰۰۰، اخبار مختلف خبر از وجود ارتباطات ضد تعریق حاوی آلومینیوم و سرطان پستان دادند. گزارش‌های مشابه استفاده از این محصولات را به شروع بیماری آلزایمر مرتبط می‌کند. این پیوندهای فرضی با وجود مطالعات متعدد هرگز از نظر علمی اثبات نشده‌اند.

آلومینیوم برای جلوگیری از تعریق مجاری عرق کار می‌کند. برخی معتقدند که این فرآیند مانع از آزادسازی سموم و ایجاد تجمع آن‌ها در غدد لنفاوی می‌شود. با این حال، تومورهای سرطان پستان از غدد لنفاوی منشأ نمی‌گیرند، آن‌ها از پستان شروع می‌شوند و بعداً به غدد لنفاوی می‌روند. مطالعه دیگر هیچ تفاوتی در غلظت آلومینیوم بین سرطان و بافت اطراف آن نشان نداد.

رابطه آلومینیوم موجود در ضد عرق‌ها با سرطان
رابطه آلومینیوم موجود در ضد عرق‌ها با سرطان

در حال حاضر ارتباط روشنی بین استفاده از محصولات زیر بازو حاوی آلومینیوم و سرطان پستان وجود ندارد. به همین ترتیب، مطالعات نشان داده است که هیچ ارتباطی بین بیماری آلزایمر و استفاده از دئودورانت / ضد تعریق وجود ندارد. هر روز انسان از طریق غذا، بسته‌بندی، قابلمه، دارو و حتی هوا و آب در معرض آلومینیوم قرار می‌گیرد. موضع رسمی انجمن آلزایمر (ایالات‌متحده) و آلزایمر استرالیا این است که ارتباط بین جذب آلومینیوم محیطی و بیماری آلزایمر به طور فزاینده‌ای بعید به نظر می‌رسد.

با وجود این یافته‌ها، برخی از تولیدکنندگان تولید محصولات بدون آلومینیوم را برای مصرف‌کنندگانی که هنوز نگرانی دارند آغاز کرده‌اند.

تریکلوزان

تریکلوزان در اصل به عنوان یک ماده ضد باکتری برای استفاده در بیمارستان‌ها، در درجه اول به عنوان یک اسکراب جراحی، تولید شد. با این حال مفید بودن آن باعث شده است که به‌طور گسترده‌ای به طیف گسترده‌ای از محصولات مصرفی از جمله دئودورانت، صابون، خمیر دندان، مواد آرایشی و محصولات عمومی تمیز کردن خانه‌ها اضافه شود. تریکلوزان همچنین به عنوان سموم دفع آفات استفاده می‌شود و در شرایط خاص می‌تواند به مواد شیمیایی بالقوه سمی مانند دی اکسین تجزیه شود.

مطالعات انجام شده توسط دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا نشان داد که قرار گرفتن طولانی مدت در معرض تریکلوزان باعث فیبروز کبد و سرطان در موش‌های آزمایشگاهی می‌شود. مطالعات دیگر نشان داده‌اند که تریکلوزان می‌تواند هورمون‌ها را مختل کند، انقباض عضلانی را مختل کرده و مقاومت باکتریایی را کاهش دهد.

در حالی که استفاده بیش از حد از تریکلوزان در محصولات مستلزم مطالعه بیشتر است، متخصصان استرالیایی ارزش و اهمیت آن را هنگام استفاده صحیح و معتدل برجسته کرده‌اند. استاد علوم دندانپزشکی در دانشگاه کوئینزلند، اظهار داشت که ثابت شده است که این ماده شیمیایی با بیماری‌های مختلف مانند التهاب لثه و خونریزی لثه مبارزه می‌کند.

فرمالدئید

فرمالدئید یک ترکیب آلی است که کاربردهای بسیار متنوعی دارد. اگرچه معمولاً با مومیایی کردن همراه است، اما در ساخت مصالح ساختمانی، منسوجات، محصولات تمیز کننده خانگی، پلاستیک، مواد آرایشی و محصولات مراقبت شخصی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین به‌طور طبیعی در طیف وسیعی از غذاها، به‌عنوان مثال تخم مرغ، رخ می‌دهد.

فرمالدئید به طور معمول در شکل خالص خود استفاده نمی‌شود، اما کمی تغییر یافته و تحت نام فرمالین ذکر شده است. به عنوان ماده نگهدارنده برای محافظت از محصولات در برابر آلودگی عمل می‌کند.

آژانس تحقیقات بین‌المللی سازمان جهانی بهداشت در مورد سرطان، فرمالدئید را به عنوان یک ماده سرطان‌زا در گروه ۱ طبقه‌بندی می‌کند (که باعث ایجاد سرطان در انسان می‌شود). همچنین می‌تواند باعث تحریک پوستی و حسی و تنفس در افراد در هنگام استنشاق، بلع یا تماس با پوست شود. پس چرا هنوز در محصولات روزمره از آن استفاده می‌شود؟

فرمالدئید موجود در لوازم آرایشی
فرمالدئید

مانند سایر مواد شیمیایی، این غلظت موجود در یک محصول است که مهم است. NICNAS فرمالدئید را ارزیابی کرده و حداکثر حد ایمن را برای استفاده در محصولات آرایشی تعیین کرده است. محصولات خوراکی مانند خمیردندان‌ها ممکن است فقط تا ۰.۱ درصد فرمالدئید داشته باشند، در حالی که سخت‌کننده‌های ناخن می‌توانند تا ۵ درصد داشته باشند. سایر محصولات آرایشی و بهداشتی (مانند شامپوها و محلول‌های صاف کننده) می‌توانند تا ۰.۲ درصد داشته باشند. در این سطح پایین، استفاده از فرمالدئید بی‌خطر تلقی می‌شود.

NICNAS خاطرنشان کرده است که افرادی که دارای پوست حساس هستند ممکن است حتی در این غلظت‌های کم نیز تحریک شوند.

در سال ۲۰۱۰، کمیسیون رقابت و مصرف‌کننده استرالیا (ACCC) بررسی غلظت فرمالدئید چندین محصول آرایشی را انجام داد که منجر به فراخوان داوطلبانه دو محصول حاوی غلظت بالای ماده شیمیایی غیر قابل‌قبول شد.

فتالاتها

فتالات‌ها گروه دیگری از مواد شیمیایی هستند که در برخی از مواد آرایشی یافت می‌شوند و توسط گروه‌های محیطی با پرچم قرمز پرچم گذاری شده‌اند. آن‌ها به طور کلی برای نرم و انعطاف‌پذیر بودن محصولات پلاستیکی مورد استفاده قرار می‌گیرند اما در محصولات آرایشی مانند لاک ناخن، اسپری مو (برای شکننده یا سفت بودن محصولات) و عطرها نیز یافت می‌شوند.

فتالات در لاک ناخن
فتالات در لاک ناخن

فتالات‌ها از روغن تولید می‌شوند و بیش از ۲۰ نوع مورداستفاده معمول وجود دارد. از آنجا که فتالات‌های مختلف دارای ساختارهای شیمیایی مختلف، مشخصات سمیت و کاربردهای مختلف هستند، ایمنی آن‌ها نباید به صورت گروهی تعمیم داده شود، بلکه به صورت جداگانه بررسی می‌شود. برخی مطالعات نشان داده‌اند که در غلظت‌های زیاد و تکرار شونده، فتالات مختلف می‌توانند به عنوان برهم زننده غدد درون‌ریز عمل کنند – این بدان معناست که آن‌ها تعادل هورمونی بدن را بر هم می‌زنند و می‌توانند منجر به مشکلات رشد، به ویژه در مردان شوند. مطالعات دیگر نشان داده‌اند که ممکن است بین فتالات و دیابت نوع ۲ ارتباطی وجود داشته باشد.

در پاسخ، اتحادیه اروپا و ایالات‌متحده برخی از انواع فتالات را برای استفاده در لوازم آرایشی ممنوع کرده‌اند. تحقیقات انجام شده در استرالیا میزان کمی از خطر را در رابطه با یک فتالات، بی (۲-اتیل هگزیل) فتالات یا DEHP شناسایی کرده است و در نتیجه NICNAS محصولی را که حاوی DEHP بالاتر از حد تعیین شده است ممنوع کرده است – این موضوع به طور کلی مربوط به اسباب‌بازی‌های کودکان است.

سرب در رژلب

اخبار گزارش می‌دهد که جزئیات سطح سرب و سایر فلزات در رژلب‌ها پایدار است، اما آیا مصرف‌کنندگان باید نگران باشند؟ مطالعه سال ۲۰۱۳ توسط دانشگاه کالیفرنیا برکلی، محتوای فلزی ۳۲ رژ لب مختلف را بررسی کرد. محققان در تمام محصولاتی که آزمایش کرده‌اند، ردپایی از آلومینیوم، منگنز (که می‌تواند باعث مشکلات عصبی شود) و تیتانیوم شدند، در حالی که سه چهارم محصولات حاوی سرب بودند (که بر سیستم عصبی تأثیر می‌گذارد و می‌تواند باعث اختلالات یادگیری در کودکان شود). بسیاری از رژلب‌ها و براق‌کننده‌های لب همچنین حاوی نیکل و کبالت و همچنین کادمیوم و کروم بودند – هر دو ماده سرطان‌زا شناخته شده هستند.

سرب در رژلب
سرب در رژلب

چرا تولیدکنندگان این مواد را به محصولات خود اضافه می‌کنند؟ پاسخ این است – آن‌ها اضافه نمی‌کنند. اما در محصولات به‌عنوان ناخالصی وجود دارند، یعنی در سایر مواد مانند موم، روغن یا رنگ‌دانه‌های معدنی استفاده شده در فرمول وجود دارند. به دلیل ماندگاری این مواد و همچنین وجود آن‌ها در محیط طبیعی، از جمله در آب، حذف تمام آثار آن‌ها تقریباً غیرممکن است.

اما هنوز رژ لب خود را دور نیندازید. وجود این عناصر طبیعی در رژ لب لزوماً مشکلی ایجاد نمی‌کند – مسئله مهم میزان یا غلظت آن است. آیا سطح آن‌قدر زیاد است که سمی در نظر گرفته شود یا آن‌قدر کم است که بتوان آن را بی‌خطر دانست؟ به یاد داشته باشید، نور خورشید نیز یک سرطان‌زا (سرطان پوست) است که اثبات شده است – اما شما هنوز بیرون می‌روید و حتی ممکن است آفتاب بگیرید. همه‌چیز به دوز می‌رسد.

به‌استثنای کروم، این مطالعه نتیجه گرفت که غلظت فلزات به‌راحتی در “مقدار مجاز روزانه” است که توسط محققان از طریق مقایسه با سطح آلودگی هوا و آب پذیرفته شده تعیین می‌شود. اساساً، شما بیشتر از مصرف رژ لب، از نوشیدن آب سرب مصرف خواهید کرد. با این حال، این مطالعه نتیجه گرفت که تحقیقات بیشتر در مورد محتوای فلزی محصولات آرایشی، به ویژه با توجه به کروم، لازم است.

کرم‌های ضد آفتاب

در حالی که کرم‌های ضد آفتاب رسماً مواد آرایشی نیستند (به نظر می‌رسد که آن‌ها از جمله داروهای درمانی هستند)، استفاده از آن‌ها بسیار رایج است.

ضد آفتاب‌ها نقش مهمی در محافظت از پوست ما در برابر اشعه‌های مضر UVA و UVB ساطع شده از خورشید دارند. ثابت شده است که استفاده از آن‌ها برای جلوگیری از برخی سرطان‌های پوست از جمله ملانوم و کارسینوم سلول بازال کمک می‌کند.

در سال‌های اخیر نگرانی در مورد نانو ذرات (NP) در ضد آفتاب‌ها وجود داشته است. این امر به ویژه به نانوذرات اکسید روی (ZnO) و دی اکسید تیتانیوم (TiO۲) و توانایی آن‌ها برای نفوذ به پوست برای رسیدن به سلول‌ها و سمیت بالقوه اعمال شده توسط این مواد شیمیایی مربوط می‌شود.

موضع اداره کالاهای درمانی (TGA)، بر اساس چندین مقاله منتشر شده (تا ماه مه ۲۰۱۳) و همچنین بررسی مقامات بین‌المللی، ایمن بودن ذرات نانو است. چندین مطالعه in vitro و in vivo با استفاده از هر دو پوست حیوانات و انسان نشان داده است که این NP‌ها به لایه‌های زیرین پوست نفوذ نمی‌کنند، نفوذ به لایه شاخی محدود می‌شود. این موضوع نشان می‌دهد که جذب سیستمیک بعید است.

مطالعه دیگری که در سال ۲۰۱۴ منتشر شد نشان داد که سلول‌های ایمنی انسان (در اصطلاح ماکروفاژها) در معرض نانوذرات اکسید روی قرار دارند و نانوذرات را به طور مؤثر جذب کرده و تجزیه می‌کنند.

بر اساس شواهد موجود، هیچ‌گاه نانو ذرات TiO۲ و ZnO در صورت استفاده به‌عنوان مواد تشکیل‌دهنده ضد آفتاب، صدمه‌ای نخواهند زد. خطرات مرتبط با جلوگیری از آفتاب‌زدگی (آفتاب‌سوختگی، سرطان‌های پوست) بیش از خطرات نانو ذرات است.

مواد شیمیایی موجود در کرم‌های ضد آفتاب
کرم‌های ضد آفتاب

نتیجه

در حالی که تفکر علمی فعلی در مورد بسیاری از این مواد شیمیایی ایمن است، اما هر مصرف‌کننده است که تصمیم می‌گیرد که آیا محصولی حاوی مواد خاصی را خریداری یا استفاده کند یا خیر. مصرف‌کنندگان همچنین باید سعی کنند برندهای معتبری را از فروشندگان مستقر خریداری کنند – ممکن است واردات ارزان قیمت یا کپی‌های خریداری شده به صورت آنلاین روند آزمایش و ارزیابی مناسبی را طی نکرده باشند و حاوی آنچه ادعا می‌کنند نباشد.

در پایان ذکر این نکته ضروری است که تولیدکنندگان محترم می‌توانند جهت تهیه مواد اولیه شیمیایی باکیفیت با شرکت بازرگانی پارسیان شیمی نگین طهران در ارتباط باشند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

اسکرول به بالا