اسید سیتریک

نام صنعتی: اسید سیتریک

فرمول شیمیایی: C6H8O7

نام انگلیسی: Citric Acid

نام‌های دیگر: جوهر لیمو

شاید در کودکی دیده‌اید که مادربزرگتان در قابلمه‌ی مربا مقدار کمی پودری سفید رنگ می‌ریزد و با اعتماد به نفس می‌گوید که مربای من دیگر شکرک نمی‌زند!

این پودر سفید چیزی نیست جز سیتریک اسید یا همان جوهر لیمو.

جالب است بدانید در بیشتر موادی که روزانه مصرف می‌کنید اسید سیتریک وجود دارد و گستره مصرف و کاربرد آن فقط مختص خانه نیست چون که این اسید در صنعت هم استفاده‌ی زیادی دارد.

پس برای اینکه با این اسید بیشتر آشنا شوید و کاربرد این پودر با ارزش را در خانه و صنعت بدانید لطفاً تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

 

اسید سیتریک چیست؟

سیتریک اسید یک اسید ضعیف آلی است که به‌صورت طبیعی در مرکبات به‌ویژه لیموترش، پرتقال، نارنگی و در میوه‌های دیگری مثل آناناس و توت‌فرنگی وجود دارد و طعمی ترش نزدیک به مزه سرکه دارد. جالب است بدانید که نخستین کاشف این اسید جابر بن حیان، شیمی‌دان پرآوازه ایرانی بوده است.

امکان استخراج این اسید به‌طور طبیعی از مرکبات وجود دارد ولی این امر بسیار پرهزینه و زمان‌بر است اکنون این اسید در کارخانه‌های صنعتی به روش‌های متفاوتی تولید می‌گردد که متداول‌ترین راه تولید، استفاده از قارچ آسپرژیلوس نایجر است. این قارچ حاوی آنزیم‌های تولیدکننده عطر و طعم است؛ و توانایی ساخت طعم ترش و سرکه‌ای اسید سیتریک را دارد.

بزرگ‌ترین تولیدکننده‌ی این اسید، کشور چین بوده و سالانه به‌طور متوسط ۲ میلیون تن سیتریک اسید در جهان تولید می‌گردد که بیشتر برای طعم و تنظیم اسیدیته نوشیدنی‌ها استفاده می‌شود.

 

انواع اسید سیتریک

  •  خشک
  •  آبدار

 

  • اسید سیتریک خشک یا اسید سیتریک انهیدروز:

این اسید با فرمول C۶H۸O۷ که فاقد مولکول آب می‌باشد و زمانی ایجاد می‌گردد که این اسید در آب گرم متبلور شود.

 

فرمول اسید سیتریک

 

 

  • اسید سیتریک آبدار یا اسید سیتریک مونوهیدرات

این اسید با فرمول شیمیایی C۶H۸O۷.H۲O دارای یک مولکول آب می‌باشد و زمانی ایجاد می‌شود که عمل تبلور در آب سرد صورت گیرد. این اسید در دمای ۷۸ درجه به اسید بدون آب تبدیل می‌شود.

 

کاربرد اسید سیتریک

 

  • اسید سیتریک در مواد آرایشی و بهداشتی

از سیتریک اسید برای تنظیم ph محصولات آرایشی بهداشتی مثل کرم‌ها و لوسیون‌ها و ماسک‌های زیبایی و درمانی استفاده می‌شود. این اسید خاصیت آنتی‌اکسیدانی قوی داشته و باعث تأخیر در روند پیری پوست می‌گردد.

همچنین اسید سیتریک با لایه‌برداری ملایمی که بر سطح پوست انجام می‌دهد، سلول‌های مرده‌ی پوست را از بین برده، پوست را شفاف و روشن کرده و باعث کمک به رشد و ترمیم دوباره پوست می‌شود.

سیتریک اسید موجود در شامپوها باعث نرم شدن آب سخت و پر املاح شده و باعث کف کردن بیشتر شامپو می‌شود همچنین خاصیت پاک‌کنندگی بیشتری به شامپو می‌دهد.

شما می‌توانید با خیال راحت از محصولات حاوی این ماده شیمیایی استفاده کنید چون این اسید طبیعی بوده و معمولاً باعث التهابات پوستی نمی‌گردد.

برای استفاده از ماسک طبیعی حاوی این اسید شیمیایی می‌توانید مقداری توت‌فرنگی را رنده کرد و بر پوست خود به مدت ۱۵ دقیقه قرار دهید تا شاهد عملکرد بی‌نظیر این اسید طبیعی بر روی پوست خود باشید.

 

ماسک توت فرنگی

  • اسید سیتریک در صنایع دارویی

سیتریک اسید یکی از مواد اصلی و پایه تولیدات دارویی است و کمک به تثبیت خاصیت مواد می‌کند، همچنین در انتقال خون، تولید کپسول‌های لاغری و داروهای بیماران کلیوی نقش ویژه‌ای دارد. همچنین این ماده شیمیایی در بعضی از مکمل‌های خوراکی وجود دارد و جذب ویتامین‌ها در بدن را تقویت می‌کند.

 

  • اسید سیتریک در مواد غذایی و نوشیدنی

بیشترین مصرف این ترکیب شیمیایی در محصولات خوراکی است. این ماده شیمیایی باعث ایجاد مزه‌ی ترش، تقویت طعم و حفظ بافت مواد در خوراکی‌ها می‌شود و به دلیل خاصیت ضد باکتری و قارچی به‌عنوان نگهدارنده در شیرینی‌ها، کنسروها و بعضی از محصولات گوشتی استفاده می‌شود.

همچنین از این ماده شیمیایی به‌عنوان جایگزین آب‌لیمو در سس‌ها و پودرهای طعم‌دهنده می‌توان استفاده کرد. همان‌طور که گفته شد از این ماده در کنسروها برای جلوگیری از گسترش باکتری‌ها به‌خصوص کلسترودیم بوتولینوم که عامل بیماری بوتولیسم است اضافه می‌گردد.

 

  • اسید سیتریک در صنایع شوینده

این ماده شیمیایی به دلیل دارا بودن خاصیت ضد باکتری و ضدویروسی به‌عنوان ضدعفونی‌کننده استفاده می‌شود و توانایی از بین بردن لکه‌ها و رسوبات سخت آهکی و چربی‌های مقاوم سطوح را دارد و به‌عنوان ضدزنگ در سطوح حساس به اکسیژن استفاده می‌شود و می‌تواند جایگزین بی‌خطری نسبت به شوینده‌های صنعتی پرخطر باشد.

 

نکات ایمنی لازم برای مصرف سیتریک اسید

  • از قرار گرفتن در معرض غبار غلیظ این ماده شیمیایی اجتناب کنید زیرا قرار گرفتن در معرض غبار آن موجب تنگی نفس یا سرفه‌های شدید و قرمزی چشم‌ها می‌شود.
  • مصرف بیش از اندازه آن باعث ضعیف شدن مینای دندان و گاهی اوقات دل‌درد می‌شود.
  • از روشن کردن شعله در معرض پودر این ماده خودداری کنید.
  • اسید سیتریک را در مکان خشک و خنک و دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.
  • درصورت برخورد این ماده به پوست و احساس سوزش سریعاً پوست را با آب سرد فراوان بشویید.

 

خرید اسید سیتریک

به دلیل استفاده‌ بالا از اسید سیتریک در محصولات خوراکی و صنعتی لازم است از بهترین نوع این ماده استفاده نمود تا کیفیت محصولات در حد مطلوب باقی بماند. خوشبختانه شرکت پارسیان شیمی نگین طهران سابقه‌ی درخشانی در زمینه فروش مواد شیمیایی مثل خرید و فروش اسید سیتریک عمده در تهران دارد.

شما می­توانید قبل از خرید محصولات به ­صورت رایگان با مشاوران واحد فروش در ارتباط بوده و کلیه نکات لازم قبل از خرید محصول شیمیایی و مواد اولیه خود را دریافت کرده سپس اقدام به خرید محصول مورد نظر خود نمایید.

لازم به ذکر است کلیه مشاوره‌های این شرکت در زمینه خرید و فروش مواد شیمیایی رایگان می‌باشد. برای مشاوره و خرید اسید سیتریک می‌توانید با شماره‌های زیر در ارتباط باشید.

۰۹۱۹۲۴۳۵۰۲۴
۰۲۱-۷۷۲۴۲۲۱۵

مواد اولیه باکیفیت و قیمت مناسب و قابل‌اطمینان رمز کار ماست.

۰/۵ (۰ نظر)

نقد و بررسی‌ها

هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “اسید سیتریک”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

اسکرول به بالا